Güzel Sanatlar Fakültesine Hazırlık Süreci - 11 ve 12. Sınıf Planı

Güzel Sanatlar Fakültesine Hazırlık Süreci - 11 ve 12. Sınıf Planı
  • 04 Kasım 2026 Çarşamba

Güzel Sanatlar Fakültesine Hazırlık Süreci - 11 ve 12. Sınıf Planı

Güzel sanatlar fakültesine hazırlık süreci lisenin son iki yılına yayıldığında çalışma yükünü tek bir döneme sıkıştırmadan ilerlemek mümkün olur. 11. sınıfta temel çizim becerilerini geliştirmek, 12. sınıfta sınav odaklı çalışmaları artırmak ve sınav yazında hedeflenen fakültelerin sınav biçimlerine göre denemeler yapmak dengeli bir hazırlık yaklaşımı sağlar. YKS çalışması bu planın dışında değildir. Akademik hazırlık ile yetenek sınavına hazırlık farklı hedeflere sahip iki çalışma alanı olarak birlikte yürütülmelidir. Öğrencinin başlangıç seviyesi, okul programı ve hedeflediği bölüm farklı olabileceği için herkese uygun tek bir süre veya sonuç garantisi vermek doğru değildir.

11. sınıfta güzel sanatlar fakültesine hazırlık nasıl yürütülür?

11. sınıfta temel amaç sürekli sınav provası yapmak yerine çizimin altyapısını geliştirmektir. Oran ve orantı, perspektif, kompozisyon, obje gözlemi, figür, natürmort ve mekan ilişkileri bu dönemin temel çalışma alanları arasında değerlendirilebilir. Öğrenci önce gördüğünü doğru analiz etmeyi ve bunu kağıda aktarabilmeyi öğrenmelidir.

Bu süreç yalnızca iyi görünen bir çizim üretmeye dayanmaz. Bir nesnenin geometrik yapısını çözmek, figürün hareketini ve ağırlığını algılamak, nesnelerin birbirleriyle olan ölçü ilişkisini değerlendirmek ve kağıt üzerindeki yerleşimi kontrol etmek de hazırlığın parçasıdır. Temel hataların erken dönemde fark edilmesi ilerleyen aşamalardaki sınav çalışmalarını daha anlamlı hale getirir.

11. sınıfta düzenli çizim alışkanlığı oluşturmak da önemlidir. Çalışmaların yalnızca belirli dönemlerde yoğunlaşıp daha sonra uzun süre bırakılması yerine öğrencinin okul programıyla sürdürebileceği bir düzen kurulması tercih edilmelidir. Bursa Nilüfer'de fakülte sınavlarına yönelik çalışma sürecini incelemek isteyen adaylar Bursa güzel sanatlara hazırlık programı sayfasından Giotto Akademi Sanat'ın güzel sanatlara hazırlık yaklaşımı hakkında bilgi edinebilir.

12. sınıfta hazırlık planı nasıl değişir?

12. sınıfa gelindiğinde temel çizim çalışmaları devam eder ancak hazırlığın sınav boyutu daha görünür hale gelir. Öğrencinin hedeflediği fakülteleri ve bölümleri belirlemeye başlaması, ilgili üniversitelerin özel yetenek sınavı duyurularını takip etmesi ve çalışma biçimini bu bilgiler doğrultusunda geliştirmesi gerekir.

Bu dönemde gözleme dayalı desenlerin yanında imgesel çalışmalar, figür ve mekan ilişkileri, farklı obje düzenlemeleri ve süreli çizimler daha fazla yer alabilir. Yetenek sınavlarının bütün üniversitelerde aynı içerikle yapıldığı varsayılmamalıdır. Sınavda karşılaşılabilecek çalışma türleri ve hazırlığın genel yaklaşımı için Giotto Akademi Sanat sitesindeki Yetenek Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyım? ve Yetenek Sınavlarında Neler Soruluyor? içerikleri ayrıca incelenebilir.

12. sınıfta süreli çalışmaların amacı yalnızca daha hızlı çizmek değildir. Öğrencinin verilen süre içinde kompozisyon oluşturması, ana formları doğru yerleştirmesi, ayrıntılara ne kadar zaman ayıracağını belirlemesi ve çalışmayı bütünlüklü biçimde tamamlaması gerekir. Bu nedenle deneme çalışmaları teknik beceri kadar zaman yönetimini de değerlendirmeye yardımcı olur.

YKS ve yetenek sınavına hazırlık birlikte nasıl planlanır?

YKS ile yetenek sınavına hazırlığı birbirinin alternatifi olarak görmek yerine iki paralel çalışma alanı olarak değerlendirmek daha işlevseldir. Akademik tarafta öğrencinin dersleri, YKS konuları ve eksikleri bulunurken sanat hazırlığında çizim pratiğinin sürekliliği önem taşır.

Özellikle 12. sınıfta çalışma planı öğrencinin bütün zamanını yalnızca bir alana ayırmasını gerektirmemelidir. Haftalık program okul ve YKS yüküne göre değişebilir. Çizim çalışmaları da öğrencinin teknik ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir. YKS sonrasında çizime ayrılan zaman artabilir ancak perspektif, oran, figür veya kompozisyon gibi temel konuların tamamını sınav sonrasına bırakmak hazırlık sürecini gereksiz biçimde yoğunlaştırabilir.

Özel yetenek sınavlarının başvuru şartları, değerlendirme yöntemleri ve kontenjanları programa göre değişebildiği için adayların güncel koşulları ilgili üniversitelerin resmî duyurularından ve geçerli ÖSYM bilgilerinden kontrol etmeleri gerekir. Geçmiş yıllardaki uygulamalar fikir verebilir ancak yeni sınav döneminin koşullarının yerine geçmez.

11. sınıf 12. sınıf ve sınav yazı çalışma öncelikleri

Dönem Temel amaç Çalışma öncelikleri Sınav hazırlığındaki yeri
11. sınıf Çizim temelini geliştirmek Oran, perspektif, figür, natürmort, mekan ve kompozisyon Düzenli çalışma alışkanlığı ve teknik altyapı oluşturmak
12. sınıf Sınav odaklı uygulamaları artırmak Temel çalışmalar, imgesel çizimler, süreli denemeler ve hedef bölüme yönelik uygulamalar YKS çalışmasıyla birlikte sınav pratiğini geliştirmek
Sınav yazı Hedef sınav biçimlerine uyum sağlamak Deneme, tekrar, hata analizi ve eksik konuların çalışılması Üniversitelerin güncel sınav ve başvuru koşullarına göre son hazırlıkları yapmak

Deneme çalışmaları hazırlığın hangi aşamasında yapılmalı?

Deneme çalışmaları öğrencinin temel çizim sorunlarını tanıyabildiği aşamada daha yararlı hale gelir. Oran, perspektif veya kompozisyon konusunda önemli eksikleri bulunan bir öğrencinin bütün çalışmalarını sınav süresi içinde tamamlamaya çalışması gelişim açısından yeterli olmayabilir. Önce temel problemin neden oluştuğu anlaşılmalı, daha sonra süreli çalışmalarla uygulama becerisi geliştirilmelidir.

Deneme sonrasında yalnızca çizimin tamamlanıp tamamlanmadığına bakmak yeterli değildir. Kağıda yerleşim, figür oranları, perspektif, anlatımın açıklığı, zaman dağılımı ve tekrar eden hatalar ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Aynı problem farklı çizimlerde yeniden ortaya çıkıyorsa yeni denemelere geçmeden önce temel konuya dönmek gerekebilir.

Portfolyo hazırlık sürecinin neresinde yer alır?

Portfolyo hazırlığı ile yetenek sınavı çizimi aynı çalışma değildir. Portfolyo talep eden bir okul veya bölüm hedefleniyorsa öğrencinin çalışmalarını son anda bir araya getirmek yerine üretim süreci boyunca düzenli biçimde saklaması daha sağlıklı bir yöntemdir. Böylece teknik gelişimi, farklı çalışma alanlarını ve sunuma uygun işleri birlikte değerlendirmek mümkün olur.

Portfolyonun içeriği hedeflenen kurumun beklentilerine göre değişebilir. Bu nedenle adayın hangi tür çalışmaların istendiğini ilgili okulun güncel koşullarından kontrol etmesi gerekir. Çalışma seçimi, çeşitlilik ve sunum mantığı açısından Giotto Akademi Sanat sitesindeki Portfolyo Hazırlığı Nasıl Yapılır - Sanat Adayları İçin Rehber başlıklı içerik hazırlığın bu bölümünü tamamlayan bir kaynak olarak değerlendirilebilir.

Sınav yazında çalışma düzeni nasıl olmalı?

Sınav yazı yalnızca yeni konular öğrenilen bir dönem değildir. Bu aşamada öğrencinin daha önce geliştirdiği çizim becerilerini farklı sınav senaryolarında kullanabilmesi önem kazanır. Hedeflenen üniversitelerin sınav ilanları takip edilmeli ve deneme çalışmaları doğrulanmış sınav bilgilerine göre şekillendirilmelidir.

Bu dönemde çalışma sayısını artırmak kadar hata analizi yapmak da önemlidir. Örneğin farklı denemelerde benzer perspektif veya oran problemleri görülüyorsa yalnızca yeni konu çizmek yerine ilgili temel çalışmaya geri dönmek daha anlamlı olabilir. Böylece hazırlık süreci tekrar üretmekten ziyade eksikleri belirleyip düzeltmeye dayanır.

Güzel sanatlar fakültesine hazırlığa kaçıncı sınıfta başlanmalı?

Hazırlığa başlanması gereken tek bir sınıf yoktur. 11. sınıfta başlanması temel çizim çalışmalarına daha geniş bir zaman ayırmayı sağlayabilir. Daha geç başlayan öğrenciler için ise mevcut çizim seviyesi, hedeflenen bölüm ve akademik çalışma yükü dikkate alınarak farklı bir program oluşturulabilir. Başlangıç tarihinden çok çalışma düzeninin öğrencinin ihtiyaçlarına göre kurulması önem taşır.

YKS ve yetenek sınavı çalışması birlikte nasıl yürütülür?

YKS çalışması ve çizim hazırlığı ayrı hedeflerle planlanmalıdır. Akademik çalışmalar YKS gereksinimlerine göre devam ederken çizim tarafında temel teknik çalışmaların ve ilerleyen dönemde süreli denemelerin düzenli biçimde sürdürülmesi gerekir. Özellikle 12. sınıfta iki hazırlık alanından birini tamamen bırakmak yerine öğrencinin kendi programına uygun bir denge kurulmalıdır.

Mezun öğrenci hazırlığa ne zaman başlamalı?

Mezun öğrenciler için de herkes açısından geçerli kesin bir hazırlık süresi bulunmaz. Öğrencinin mevcut çizim seviyesi, hedeflediği fakülte ve bölüm, akademik hazırlık ihtiyacı ve sınavlarda karşılaşabileceği çalışma türleri birlikte değerlendirilmelidir. Temel çizim eksikleri varsa hazırlık yalnızca süreli denemelere indirgenmemeli, eksik teknik konular yeniden çalışılmalıdır.

Giotto Akademi Sanat Bursa Nilüfer'de resim atölyesi ve güzel sanatlara hazırlık kursu olarak çocuk ve yetişkin resim kursları, akşam dersleri ve güzel sanatlar liseleri ile fakültelerine yönelik hazırlık çalışmaları yürütmektedir. Güzel sanatlar fakültesine hazırlık planı oluşturulurken çizim temeli, sınav pratiği, YKS hazırlığı, portfolyo gereksinimleri ve hedeflenen kurumların güncel koşulları birlikte değerlendirilmelidir.

Paylaş :