SERAMİK ve CAM BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

SERAMİK ve CAM BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

SERAMİK ve CAM BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

        SERAMÄ°K SANATI VE SERAMÄ°K – CAM BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°                     

                                            

                                                   SERAMÄ°K SANATI

Seramik en kısa anlatımıyla ÅŸekillendirilmiÅŸ yüksek bir sıcaklıkta fırınlarda piÅŸirilmiÅŸ toprak diyebiliriz. SeramiÄŸin geçmiÅŸi uygarlık tarihi kadar eskidir. Bunu kalkolitik çaÄŸa kadar indirgeyebiliriz.  Neolitik çaÄŸda maÄŸara yaÅŸam alanları terk edilmiÅŸ. Ä°nsanoÄŸlu ilk yerleÅŸim alanlarını oluÅŸturmaya baÅŸlamıştır.  Bu anlamda günlük hayatın ihtiyaçları paralelinde , ‘’kalkolitik çaÄŸ ‘’Bu çaÄŸda yerleÅŸik hayata geçilmesiyle seramik sanatı geliÅŸim göstermeye baÅŸlamıştır. Ä°nsanlık ilk Çanak ve Çömleklerini yapmaya baÅŸlamıştır, yaptıkları ilk çanak ve çömleklerin üzerine bezemeler biçiminde resimler yapmışlardır. Bu durum ve geliÅŸim süreci Maden çağında ise genellikle bakır, altın ve gümüÅŸten eÅŸyalar yapmaları ÅŸeklinde devam etmiÅŸtir. Tekrar seramik sanatına dönecek olursak.

Seramik, ÅŸekil verilen toprak malzemelerin yüksek sıcaklıklarda piÅŸirilmesi ve bu iÅŸlem sayesinde sertleÅŸmesi ve daha dayanıklı ve kullanılabilir hale gelmesi sürecidir. Günümüz teknolojisi ile eski uygarlıkların teknolojileri arasında ciddi bir teknolojik uçurum söz konusu olsa da her iki teknolojik süreçte piÅŸirme esastır. Anadolu’da ise ilk seramik parçalara dair kalıntı ve örnekler çatalhöyük’te bulunmuÅŸtur. Bun kalıntı ve parçaların örneklerinin tarih öncesi 6000 yılına dayandığı ÅŸu anki araÅŸtırmalar çerçevesinde bilinmektedir. Anadolu’da ki en eski buluntular olduÄŸu, yapılan kazılarda elde edilen seramik parçalardan anlaşılmaktadır. Bu parçalar 6000 yıl öncesinden günümüze bozulmadan ulaÅŸmayı baÅŸarmıştır. Bugünde bilim insanları, araÅŸtırmacılar ve arkeologlar insanlık tarihi ve geliÅŸim süreciyle ilgili bilgilere günümüze ulaÅŸan seramik buluntulardan elde etmektedirler.

Anadolu uygarlıkları olan  Hitit, Frik, Lidya, Urartu uygarlıklarında  seramiklerinde görülen özellikler:

1-Dini Sahneler

2-Ä°nsan Figürleri

3-Evlilik Sahneleri

4-Hayvan biçimli seramik kaplar ( Çift baÅŸlı ördek biçimli kap ) gibi

5-Seramik kaplar üzerine bulunan hayvan figürleri

6-Mitolojik Figürler

7-Bitki motifleri

Anadolu uygarlıkları seramik kapları üzerinde bulunan özelliklerdir.

 

                             

                        SERAMÄ°K VE CAM BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık ve Seramik Ve Cam Bölümüne Hazırlık sürecinde Resim Kursu Atölye Hazırlık çalışma süreciniz içinde çalışmanız gereken konu ve konulara deÄŸineceÄŸimiz bu yazımızda Güzel Sanatlar Fakülteleri Seramik Ve Cam Bölümü Yetenek sınavlarında en sık sorulan konu ve konu alanları kompozisyonlara deÄŸinerek yazımıza baÅŸlayalım. Seramik ve Cam Bölümü yetenek sınavlarında ağırlıklı olarak belleÄŸe yönelik kompozisyonlar ve bunun dışında oluÅŸturulan kompozisyon içinde cam, seramik ve objelerden ya da geometrik formlardan oluÅŸan kompozisyonlar natürmort çalışmaları sorulmaktadır. Fakat Marmara üniversitesi g.s.f sınavlarında üçüncü aÅŸama olan ‘’ Mülakat Dosya DeÄŸerlendirme ‘’ DeÄŸerlendirme aÅŸamalarından  biri olan mülakat sınavındaki dosya deÄŸerlendirme kısmında Resim Kursu ve Resim Kursu Hazırlık süreciniz kapsamında yaptığınız çalışmalar deÄŸerlendirilerek puan verilmekte ve sıralama oluÅŸturulmaktadır. Fakat Resim Kursu Atölye EÄŸitimi süreciniz içinde oluÅŸturduÄŸunuz dosyanız muhakkak ki yalnızca bu anlamda yapılmış çalışmalardan oluÅŸmamalıdır. Ä°nsan anatomisine ya da figür çalışmalarına dönük atölye hazırlık sürecinde yaptığınız çalışmalar ve kopyalarda dosyanızda yer almalıdır.

Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık ve Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu Cam Ve Seramik Bölümüne Hazırlık Sürecinizde Çalışmanız gerekenler ise;

1-Ä°nsan Anatomisi

2-Objeler

3-Natürmort

4-Mekan Çizimleri ( Ä°ç – Dış Mekan )

5-Kumaş Kıvrımları

Güzel Sanatlar Seramik ve Cam Bölümüne Hazırlık sürecinizde yetenek sınavlarının her üniversiteye göre farlılık gösterdiÄŸi bunu yıllara göre bile deÄŸiÅŸiklikleri içerebileceÄŸi asla unutulmamalıdır. Bunun için Üniversitelerin her sınav yılında yayımladıkları sınav yönetmeliÄŸini takip etmek ve dikkatli okumak gerekmektedir. Aynı zamanda her üniversitenin yapılan bu sınavlarda kağıt ebatları, sınav süresi ve aÅŸama sayısı her üniversiteye göre farklılık gösterir. Seramik – Cam Bölümü sınavlarında BelleÄŸe yönelik sorular sorulabileceÄŸi gibi farklı parçalardan oluÅŸan natürmort ya da uygulamalı bir biçimde verilen kilden belirtilen bir formu oluÅŸturmanız istenebilir. Bunun dışında atölye çalışma sürecinizde yapacağınız natürmort ve tek obje çalışmalarında çizeceÄŸiniz cam, seramik parçalar ya da farklı formları üç boyutlu bir algı ve görselleÅŸtirme becerisi ile kağıt yüzeyine aktarılması ve bu beceriyi kazanmış olmanız son derece önemli ve hayatidir. Bu noktada bol bol obje çalışmanız ve formları keskin bir doÄŸrulukla kağıt düzleminde oluÅŸturabilmeniz önemlidir.

ÇizebileceÄŸiniz objeler

  1. Cam ÅžiÅŸeler
  2. Vazolar
  3. Testiler
  4. GüÄŸüm
  5. Demlik ve çaydanlık

 

Gibi vb. form, yapılar olarak sıralayabiliriz. Yapacağınız çalışmaları Resim Kursu Atölye Çalışma sürecinde verilen süre zarfında kâğıda aktarmayı çalışmalarınızda önemseyin ve sınava üç ay kala yapacağınız çalışmalarda süreli çalışın. Bu sınavlarda baÅŸarılı olmanın anahtarlarından biridir.

Bu anlamda eÄŸitim sürecinizde öÄŸrenme sürecinizi kısaltmak eÄŸitmeninizin deneyimlerinden faydalanmak geliÅŸiminizi doÄŸru ve akademik bir temele oturtmak ve bu ÅŸekilde temellendirip baÅŸarıya ulaÅŸmak sizin adınıza faydalı olacaktır. Åžu unutulmamalıdır ki bu hayatta parayla satın alamayacağımız tek ÅŸey tecrübe ve birikimdir. Bu anlamda Resim Kursu Bursa, Resim Kursu dendiÄŸinde akıllara gelen Bursa’nın En BaÅŸarılı Resim Kursu olan atölyemiz, Giotto Akademi Sanat Resim Atölyemizden alacağınız Akademik EÄŸitim ve Profesyonel yardım Güzel Sanatlara Hazırlık eÄŸitimi noktasında hiç kuÅŸkusuz ki sınavlarda baÅŸarılı olmanızı ve istediÄŸiniz bölüme girmenizi saÄŸlayacaktır.

       NERELERDE ÇALIÅžABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z VE Ä°Åž Ä°MKANLARI NELERDÄ°R

  1. Özel seramik atölyelerinde çalışabilirsiniz
  2. Güzel sanatlar fakültelerinde akademik eÄŸitiminize devam edip üniversitelerin seramik –cam bölümlerinde çalışabilirsiniz
  3. Sanat eÄŸitimleri kapsamına göre resim atölyelerinde çalışabilirsiniz
  4. Kendi seramik ya da Cam atölyenizi açabilirsiniz
  5. Seramik – Cam Fabrikalarında tasarımcı ürün geliÅŸtirici olarak çalışabilirsiniz
  6. Formasyon eÄŸitimi alan bireyler milli eÄŸitim bakanlığına baÄŸlı kurumlarda sanat eÄŸitimcisi olarak çalışabilir
  7. Ä°ç yada dış mekanlarda yapılan restorasyon çalışmalarında yapılan duvar uygulamalarında seramik sanatçısı olarak çalışabilirsiniz

 

PaylaЕџ :