SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

 SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

         SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

Sahne Dekorları Ve Kostümü Bölümü günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilme adına açılmış bir bölümdür.

Sahne dekorları bölümü;

1-Tiyatro

2-Opera – Bale

3-Sinema

4-Televizyon

5-Reklam

6-Festival vb.

Alanlarda kendini göstermektedir.

        

Yukarıda ifade ettiÄŸimiz gibi sahne dekorları ve kostümü bölümünden mezun olanların iÅŸ olanakları oldukça geniÅŸtir. Sahne dekorları ve kostümü, tiyatrolarda sahnelenecek bir oyunun tüm tasarım sürecinden sorumludur. Bunları Arka dekor, Kıyafetler ve Aksesuarlar olarak sıralayabiliriz. Bunun dışında aldıkları eÄŸitim paralelinde vitrin tasarımı yapma olanakları da bulunmaktadır. Sahne Dekorları Ve Kostümü Bölümüne Hazırlık süreci hakkında bilmemiz gerekenleri sıralayacak olursak eÄŸer

1-Yapılan bu sınavlarda figürlü kompozisyonlar sorulduÄŸu

2-Sınav soru biçimleri ve aÅŸamalarının her üniversiteye göre farklılık gösterdiÄŸi

3-Sınav sürelerinin her üniversiteye göre farklılık gösterdiÄŸi

4-Kağıt ebatlarının üniversitelere göre farklılık gösterdiÄŸi

Şeklinde sıralayabiliriz.

Yukarıda belirtiÄŸimiz unsurların farkında olmak Güzel Sanatlara Hazırlık, Güzel Sanatlar Fakülteleri Hazırlık Resim Kurs sürecinde bu bilinçle sınavlara hazırlanmak sizin adınıza hazırlık safhanızda bilmeniz gereken önemli ön bilgilerdir. Åžimdi hazırlık sürecini ve bu maddeleri biraz daha açalım. Yapılan birinci ve ikinci aÅŸama sınavlar ağırlıklı olarak bellek ‘’ Ä°mgesel ‘’ çalışmalar, figürlü kompozisyonlar olarak belirlenmekte ve sınav konuları ağırlıklı olarak figürlü kompozisyonlar üzerinden oluÅŸturulmaktadır;  fakat Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek sınavlarının üç aÅŸamadan oluÅŸtuÄŸu unutulmamalıdır.

Bu AÅŸamalar;

1-Aşama Eleme Sınavı

2-AÅŸama Bölüm Sınavı

3-AÅŸama Mülakat Dosya DeÄŸerlendirme

AÅŸaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yapılan birinci aÅŸama sınavlarının bellek sınavları olduÄŸu ve eleme sınavında figür ağırlıklı ve figürlü kompozisyonlardan oluÅŸması bize çalışmamız gerekenler noktasında bir fikir veriyor.

Bu anlamda Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık ve SahneDekorları Bölümüne Hazırlık Resim Kursu eÄŸitim süreci içerisinde Canlı Model çalışmaları yapılmalı anatomiyi tanımaya dönük detay kopya ve beden parçaları etüt edilmelidir.

Bu parçaları ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz;

1-Kafatası - Portre

2-El – Kol

3-Baçak – Ayak

4-Gövde Detayları

Olarak sıralayabiliriz. Çalışmalarınıza detay parçalar anlamında da ağırlık verilmelisiniz. Bunun dışında tek figür çalışmaları ve yapılan tek figürlerin grup kompozisyonlara dönüÅŸtürülmesi de önemlidir. Resim Kursu Güzel Sanatlara Hazırlık eÄŸitim sürecinde atölye çalışmalarında yapılan figürlerin kıyafetlerine önem verilmesi Sahne Dekorları Ve Kostümü Bölümüne Hazırlık sürecinde büyük önem taşımaktadır. Kıyafetlerin ve kıvrım yapılarının doÄŸrulu kadar kullanılan aksesuarlar ve bunların doÄŸru bir biçimde figür ve kompozisyonda var olması da önemlidir. Bu anlamda hazırlık sürecinizde günlük yaÅŸam içinde kullandığımız kıyafetlerin ve aksesuarların dışında dönem kıyafetleri noktasında araÅŸtırmalar ve etütler yapmanız bu süreçte doÄŸru olacaktır. Sınav aÅŸamaları noktasında ise biraz önce yazımızda ifade etmeye çalıştığımız ‘’ Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sınav AÅŸamaları ‘’  Dosya deÄŸerlendirme safhası unutulmamalıdır. Atölye Hazırlık sürecinizde bu yönde ve bu okulun kağıt ebatlarına uygun çalışmalar yapmanız doÄŸru olacaktır. Yapılan sınavlarda kağıt ölçülerinin de her üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi ne göre farklılıklar gösterdiÄŸi unutulmamalıdır.

Bunlar ÖrneÄŸin;

1-Mimar Sinan G.S.F = 50 X 70

2-Marmara G.S.F = 35 X 50 

Unutulmamalıdır.

Bu anlamda gireceÄŸiniz okulun kağıt ebatlarına uygun çalışmalar yapmak Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hazırlık adına dosya iÅŸlerinizi bu kağıt ölçülerinde yapmanız önemlidir.

Bir diÄŸer konu sınav süreleridir. GireceÄŸiniz sınavlarda baÅŸarılı olma adına Resim Kursu eÄŸitim sürecinde belirlenen sınav süresi, zaman aralığına uygun biçimde çalışmanız ve Resim Kursu atölye çalışma süreciniz içinde ortaya çıkaracağınız iÅŸleri bu zaman aralığı içinde yapmanız sınavlarda baÅŸarılı olmanızı saÄŸlayacak önemli bir etkendir. Birçok öÄŸrencinin istenilen süre içerisinde çalışmalarını yetiÅŸtirememesi bilinen bir gerçektir.

Konuyu toparlayacak ve maddeler halinde yazacak olursak;

1-Ä°nsan Anatomisi ve Figür Çimleri üzerine gidilmeli

2-Sık aralıklarla Kıyafetli Figürler Çizilmeli

3-Çalışmalarda Mekan asla göz ardı edilmemeli

4-Yapılacak çalışmalarda Aksesuarlara yer verilmeli

5-Dönem Kıyafetleri Etütlerinin yapılması

Önemlidir. Bunun dışında çalışmalarınızın üç boyutlu bir etkiye sahip olması ve yapılan bu çalışmalarda kompozisyon ve figür beden hareketlerinin bunun dışında kıyafetlerin kıvrım yapılarının kendini sorgulatmayacak doÄŸrulukta olması son derece önemlidir. Resim Kursu Bursa, Resim Kursu ve Bursa’nın En BaÅŸarılı Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursu dendiÄŸinde akıllara gelen ilk resim atölyesi olan Giotto Akademi Sanat Resim Atölyemizde alacağınız eÄŸitim sizlerin bu sınavlarda baÅŸarılı olmanızı saÄŸlayacaktır. Sizleri de eÄŸitimlerimizden faydalanmak ve Güzel Sanatlara Hazırlık EÄŸitimi alma adına atölyemiz de görmekten ve sizlerle çalışmaktan memnuniyet duyarız.

PaylaЕџ :