RESÄ°M SANATINA KISA BÄ°R BAKIÅž

 RESÄ°M SANATINA KISA BÄ°R BAKIÅž
  • 24 Mart 2019 / Pazar

RESÄ°M SANATINA KISA BÄ°R BAKIÅž

RESÄ°M SANATINA KISA BÄ°R BAKIÅž

Sanatı en basit tabiriyle hoÅŸa giden formlar ve biçimler yaratma çaba ve süreci olarak tanımlayabiliriz. Sanatçı ise dünyayı herkesten farklı gören farklı bakış açıları olan ve gördüÄŸünü olduÄŸu gibi ya da olmasını istediÄŸi gibi yansıtan kiÅŸidir. Resim sanatı ise duygu, düÅŸünce ve yaÅŸantımız süresince bizi etkileyen bizde iz bırakan duygu ve düÅŸüncelerin kağıt, metal, tuval ya da farklı yüzeylere aktarma sürecine dayanan sanat dalıdır. Daha önceki yazılarımızda da belirtiÄŸimiz gibi bunun izlerini maÄŸara duvarlarına yapılan av ve hayvan figürlerinde görmekteyiz. Resimde betimlenmek istenen konunun aktarılmasında farklı resimsel ögeler aracılığıyla olur.

Bunlar;

Biçim

Çizim

Renk

Ton Farkları

Doku Özellikleri

Resimde;

Mekan

Hacim

Hareket

Işık Etkilerini

Elde etmemizi saÄŸlar. Bu ögelerin farklı ÅŸekillerde bir araya getirilmesi resimde kompozisyonu oluÅŸturmaktadır. Resimde kompozisyon gerçek ya da gerçek dışı olay ya da kompozisyonlar bir hikaye yada öyküyü bir olayı soyut bir görüntü ve görsel imgeleri oluÅŸturma ve yaratmaya imkan tanır. Eski toplumlarda sanatçılar, ressamlar bir sanatçıdan daha ziyade zanaatçı gibi görülürlerdi. Fakat bu süreç daha sonrasında ressamların din adamları, o dönemin zengin elit kesim tarafından ve saraylarda himaye edilmesiyle, Ä°ncil’den sahneler, onları himaye eden ailelerin bireylerinin portrelerini ve istekleri yönünde resimler yapmalarına neden olmuÅŸtur. Bu süreç her iki tarafın çıkarına uygun bir durumdu. Çünkü sanatçılar bu sayede el üstünde tutuluyor, tanınıyor ve farklı kesimlerle iletiÅŸime geçiyorlardı. Fakat bu sürecin ilerleyen dönemlerinde sanatçılar biraz daha bağımsızlaÅŸarak kendi atölyelerinde çalışmalarını sürdürmüÅŸler sipariÅŸ çalışmalarla ekonomik anlamda hayatta kalmışlardır. Fakat Avrupa toplumunun sanata verdiÄŸi yüksek deÄŸer asla unutulmamalıdır. ÖrneÄŸin zenginleÅŸen Hollandalı tüccarların Rembrandt’a yaptırdıkları portre çalışmaları Rembrandt’ı ekonomik olarak ciddi bir zenginliÄŸe kavuÅŸturmuÅŸtur. Ne yazık ki bu durumu lüks yaÅŸam biçimi nedeniyle koruyamamıştır. Resim alıcısı ve ressam arasındaki bu iliÅŸkiyi Rembrandt üzerinden biraz açacak olursak bu iliÅŸkiyi anlama adına Rembrandt’ın yaÅŸamının son dönemlerine biraz bakmamız gerekir. Rembrandt‘ın ekonomik açıdan çektiÄŸi zorluk ve sıkıntılı dönemi bilmekteyiz. Yine bu dönemde yaÅŸamının son dönemlerine onun içinde bulunduÄŸu ekonomik sıkıntıdan kurtarmasını ümit ettiÄŸi ve yaÅŸamının son dönemlerine doÄŸru yaptığı belki de baÅŸyapıtlarından biri olarak sayılabilecek çalışmanın beÄŸenilmemesi ve çalışmanın geri çevrilip ödeme yapılmaması ekonomik açıdan çektiÄŸi zorluk ve sıkıntılı süreci bize anlatmakta. Sanatçı ve Sanat alıcısı arasındaki denge ve sürecin önemini bize göstermektedir.  Rembrandt’la ilgili bölümü diÄŸer yazılarımızda biraz daha açarak anlatmaya bilgi sahibi olmaya gayret edeceÄŸiz.

19.yy’dan sonra sanatçıları himaye eden destekleyen aile ve yapılar gittikçe azalmaya baÅŸlamış yalnızca galeriler ya da katıldıkları yarışmalar ve aldıkları sipariÅŸ resimlerle hayatları’nı idame ettirebilir hale gelmiÅŸlerdir. Bu sanatçılarda sanatlarını ortaya koyarken kullanılan malzeme anlamında bir özgürlük alanı ortamı yaratmıştır. Günümüzde ise sanatçılar geleneksel ve farklı malzemelerle eserler vermekte bu çalışmaları bulundukları ÅŸehirler ya da farklı ÅŸehir ve oluÅŸturdukları veya dahil oldukları farklı sanat gruplarıyla birlikte düzenledikleri açtıkları sergilerle hayatlarını ve çalışmalarını sürdürmeye, üretmeye çalışmaktadırlar. Fakat bugün bile sanatçılar üretim süreçlerinde belki de tam bağımsız deÄŸiller. Bugün ise sanatçıları ne yazık ki galeriler himaye eder hale geldi. Galerilerin beklentileri sanatçılara kibarca ’’ telkinleri ’’ yönünde eserler üretmek zorunda kaldıkları gerçeÄŸidir. Belki de bu tarihsel süreçte sürüp gidecek kısır bir döngüdür.

PaylaЕџ :