GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ


GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI HAKKINDA VE GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

El sanatları insanoÄŸlu var ola geldiÄŸinden beri kendini göstermektedir. Ä°nsanoÄŸlunun  ihtiyaçlarını karşılamak korunmak, örtünmek amacıyla ilk örneklerini vermiÅŸ olsa da sonraki süreçlerde geliÅŸim göstererek çevre ÅŸartlarına göre deÄŸiÅŸim gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun, duygu ve sanat beÄŸenilerini, kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek geleneksel özellikler kazanmıştır. Bunu Anadolu’da dokunan halı ve kilimlerde görmekteyiz. Geleneksel Türk El Sanatları Anadolu’nun binlerce yıllık tarih ve uygarlıkların bıraktığı mirasın kendi öz deÄŸerlerinin birleÅŸmesinden oluÅŸan zengin bir çeÅŸitlilik oluÅŸturmuÅŸtur.

Geleneksel El Sanatlarımızı şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Keçeçilik

2-Halıcılık

3-Kilimcilik

4-Kumaş Dokumacılığı

5-Yazmacılık

6-Seramik – Çömlek

7-KoÅŸumculuk

8-Yemenicilik

9-Dantel ve Oyalar

Olarak sıralayabiliriz.

Geleneksel Türk El Sanatlarını sıralayacak olursak

1-Ebru Sanatı

2-Hat Sanatı

3-Minyatür

4-Çinicilik

5-AhÅŸap Ä°ÅŸçiliÄŸi

6-Cam Sanatı

7-Tezhip Sanatı

8-TaÅŸ Ä°ÅŸçiliÄŸi

9-Bakırcılık

Olarak sıralayabiliriz.

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümüne Hazırlık Resim Kursu sürecinde çalışmamız gereken ve Güzel Sanatlar Fakülteleri Sınavlarında en sık sorulan sorulara deÄŸineceÄŸimiz bu yazımızda ÅŸu konu alanlarına deÄŸineceÄŸiz

1-Sınavlarda sık sorulan sorular

2-Sınav Aşamaları

3-Sınav Süreleri

4-Neleri Çalışmalıyız

Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü sınavlarında ağırlıklı olarak natürmort kompozisyonlar ya da bu kompozisyonların figürle baÄŸlantılı bir biçimde karşımıza çıkmaktadır. Her üniversitenin yetenek sınavları diÄŸer üniversitelerin yetenek sınavlarına göre farklılıklar oluÅŸtursa da genel anlamda Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık sürecinde çalışılacaklar ve üzerine gidilmesi gereken çalışma konu alanları ortaktır. Yukarıda belirtiÄŸimiz deÄŸiÅŸkenlerden biri olan sınav aÅŸamaları da farklılık göstermektedir. Bu duruma Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavlarını örnek gösterebiliriz.

Marmara Üniversitesi Yetenek Sınavları

1-AÅŸama  - Eleme Sınavı

2-AÅŸama – Bölüm Sınavı

3-AÅŸama – Dosya DeÄŸerlendirme ‘’ Mülakat ‘’

Aşamalarından oluşmaktadır.

Yine Yapılan bu sınavlarda sınav süreleri de üniversitelere Güzel Sanatlar Fakültelerine göre deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Yapılan bu sınavlarda birinci aÅŸama eleme sınavı olup ortak yapılmakta ikinci aÅŸama bölüm sınavlarına girmeye hak kazanmaktadır. Birinci aÅŸama sınavları ortak olduÄŸundan bu sınavlar da belirlenen bellek ‘’ imgesel ‘’  çalışmanın belirlenen zaman zarfında kağıda aktarılması istenmektedir. Birinci aÅŸama sınavı figür ağırlıklı olup bu sınavlarda ağırlıklı olarak Figür – Mekan – Perspektif ve bu unsurların kurulan kompozisyonla iliÅŸkilendirip bir bütün oluÅŸturabilme becerisi ölçülmektedir. Ä°kinci aÅŸama ise bölüm sınavları olup alana yönelik soruları kapsamaktadır.  Marmara Üniversitesinde üçüncü ÅŸama dosya deÄŸerlendirme mülakat ve dosya deÄŸerlendirme aÅŸaması olmakta bu aÅŸamada ise öÄŸrenciyi tanımaya yönelik sorularla birlikte genel kültür soruları sorulmakta  bununla birlikte atölye hazırlık süreci içerisinde yapılan çalışmalar ve bölüme yönelik yapılmış çalışmalar deÄŸerlendirilmekte ve diÄŸer puanlarınızın toplamıyla ( T .Y .T – Orta öÄŸretim baÅŸarı puanı ) sıralamanız ve baÅŸarı puanınız oluÅŸmaktadır.  Yapılan bu sınavlara hazırlık sürecinizde canlı model çizimlerine,  imgesel figür çalışmalarına ağırlık vermeniz doÄŸru olacaktır. Bunu dışında tek obje, natürmort çalışmaları ve bunların bellek çalışmalarınızda, Mekan – Figür iliÅŸkisini kapsayacak ÅŸekilde kağıda aktarabilmelisiniz. Yaptığınız çalışmaların üç boyutlu bir etki ve algıyla görselleÅŸtirebilme becerisine sahip olmanız son derece önemlidir. Bunun dışında biraz önce bahsettiÄŸimiz natürmort ve bellek çalışmalarınızda acık – koyu etkisi ve bunun yaptığınız çalışmalarda etkili bir ÅŸekilde var olması kazanmanızı saÄŸlayacak unsurların en önemlilerinden birisidir. Aynı zamanda çalışmalarınızdaki detayları etkili güçlü bir doÄŸrulukla kağıda aktarma becerisini de unutmamak gerekir. Yine Atölye EÄŸitimi Yetenek Sınavlarına Hazırlık sürecinizde yapacağınız çalışmalarda süre tutarak çalışmak, baÅŸarıya ulaÅŸmanızı saÄŸlayacaktır. Resim Kursu Bursa dendiÄŸinde akılllara gelen ilk Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık Resim Kursu, Güzel Sanatlara Hazırlık, Resim atölyesi olan Giotto Akademi Sanat Resim Kursumuzdan alacağınız eÄŸitim ve profesyönel destekle bu bölüm ve bölümleri rahatlıkla kazanmanızı saÄŸlayacaktır.

 

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜ Ä°Åž ALAMLARI

1-Kendi atölyenizi açabilirsiniz

2-Akademik eÄŸitiminize devam edip akademisyen olabilirsiniz

3-Özel atölyelerde bu bölüme hazırlanan öÄŸrencilere eÄŸitmenlik yapabilirsiniz

4- Halı, Kilim Dokumacılığı, El Ä°ÅŸçiliÄŸi, Minyatür, Ebru, Çini Sanatçılığı gibi alanlarda çalışabilirsiniz.

PaylaЕџ :