FOTOĞRAF BÖLÜMÜ YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ

FOTOĞRAF BÖLÜMÜ YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

FOTOĞRAF BÖLÜMÜ YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ

 

FOTOÄžRAF VE FOTOÄžRAFÇILIK BÖLÜMÜ YETENEK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECÄ°

Resim sanatının bir yan alanı olan fotoÄŸraf etrafımızda ve doÄŸa içerisinde var olan objeleri anlık görüntü ve hallerini ışık ve renklerini deÄŸerlendirerek çekilen anlık görüntü ve karenin çekilmesi ve bunun fotoÄŸraflanması sürecidir. Soyut resmi göz önünde bulundurmazsak fotoÄŸraf sanatının resim sanatından bir farkı yoktur. Her ikisinde de temel öznesi insan ve doÄŸadır. FotoÄŸraf sanatçısının tual alanı filmlerdir. FotoÄŸraf sanatçısının da kadraj alanı resim sanatında olduÄŸu gibi insan ve doÄŸadır. Ä°nsanın halleri hayat içerisindeki yaÅŸam mücadelesi ya da doÄŸanın sunduÄŸu anlık güzellikler fotoÄŸraf sanatçısının kadraj alanını oluÅŸturmaktadır. FotoÄŸraf sadece bir karenin ya da anın karesi deÄŸildir. Yakalanan kare ve anı geleceÄŸe taşır. FotoÄŸraf sanatı dünden bugüne bugünden ise geleceÄŸe sanatçının bakış acısı yönünde ışık tutar.

FotoÄŸrafçılık Bölümü Yetenek Sınavlarında ağırlıklı olarak natürmort kompozisyonlar sorulmaktadır.  OluÅŸturulan bu kompozisyonların kagıt yüzeyine aktarılması istenebileceÄŸi gibi oluÅŸturulmuÅŸ bu kompozisyonlardan kiÅŸinin seçeceÄŸi bir karenin kadrajın kağıt yüzeyine aktarılması da istenebilmektedir. Bunun dışında gireceÄŸiniz okulun sınavında mülakat aÅŸaması da olabilir.  Bu mülakat aÅŸamalarında amaç kiÅŸiyi tanımak ve aynı zamanda burada gösterilecek görsellerde bir kadrajı seçmesi yönünde sorularla da karşılaÅŸabilirsiniz, bu yüzden resim sanatında olduÄŸu gibi fotoÄŸraf sanatında da kadraj alma becerisi ve algısı  kazanmış olmak  son derece önemlidir. Bunun dışında fotoÄŸraf bölümü sınavının birinci aÅŸamasında imgesel bir kompozisyonun oluÅŸturulmasının da istenebileceÄŸi unutulmamalıdır. Bu anlamda fotoÄŸraf bölümüne hazırlık süreciniz kapsamında tek obje ve natürmort çizimlerine ağırlık vermeniz, bu çizimlerin ilk aÅŸaması olarak önce geometrik formlar üzerine çalışmanız

Bu Formlar;

1-Küp

2-Küre

3-Dikdörtgen

4-Üçgen

Daha sonraki süreçte bunları açık – koyu etkisiyle ve keskin bir doÄŸrulukla kağıt yüzeyine aktarmanız önemlidir.

Ä°kinci aÅŸama sınavları ise genellikle mülakat ve genel kültür testi ÅŸeklinde olmaktadır. Bu noktada teknik anlamda bilgi sahibi olma ve araÅŸtırma yapmanızda hazırlık sürecinin önemli sac ayaklarından birini oluÅŸturmaktadır. Bir diÄŸer gözden kaçırılmaması gereken nokta ise gireceÄŸiniz sınavlarda portfolyo  istenebileceÄŸidir. ÇektiÄŸiniz kareler fotoÄŸraflar ve bunların sunumu önemlidir.

FotoÄŸraf Bölümü Hazırlık sürecinizde çalışmanız gereken ve hazırlık süreci içinde oluÅŸturmanız gerekenleri sıralayacak olursak

1-Geometrik Formlar ve Objeler

2-Natürmort Çalışmaları

3-Hazırlanan Natürmort çalışmalarında farklı açılardan etkili kadraj açılarını alma

4-FotoÄŸrafla ilgili teknik bilgi edinme

5-Portfolyo Hazırlama

Olarak sıralayabiliriz. Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık ve Resim Kursu hazırlık sürecinizde yukarıda belirtiÄŸimiz unsurların üzerine gitmeniz ve çalışmalarınızı bu kapsamda planlamanız doÄŸru olacaktır.

Yaptığınız çalışmalarda olması gereken nitelikler ise;

1-Oran – Orantı

2-Acık -  Koyu

3-Doku

4-YerleÅŸtirme

Gibi özellikler nitelikler kompozisyonlarınızda olmalıdır. Bu anlamda yaptığınız çalışmalar kağıt yüzeyinde üç boyutlu bir algıyla ve keskin bir doÄŸrulukla kağıdınızda var olmalıdır. Unutmamanız gereken yaptığınız çalışmalarda süre faktörünü unutmadan sizden istenen zaman faktörü çerçevesinde çalışmalarınızı kağıt yüzeyine aktarmanız son derece önemlidir.

 

FOTOÄžRAF BÖLÜMÜ Ä°Åž OLANAKLARI

1-Kendi fotoÄŸraf stüdyonuzu kurup fotoÄŸraf sanatçısı olarak çalışabilirsiniz

2-Medya ve Grafik ajanslarında sanat yönetmeni olarak çalışabilirsiniz

3-Görsel ve Yazılı medyada çalışabilirsiniz

4-Üniversitede akademik eÄŸitiminize devam edip akademisyen olabilirsiniz

PaylaЕџ :