İÇ MİMARLIK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ

 İÇ MİMARLIK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

İÇ MİMARLIK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ

                                               Ä°Ç MÄ°MARLIK SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECÄ°

Daha önceki yazılarımızda ifade etiÄŸimiz gibi  insanoÄŸlu var olduÄŸu günden buyana yaÅŸamını sürdürebilme adına. Barınmaya ve korunaklı bir yaÅŸam alanına  ve yaÅŸam alanı oluÅŸturmaya ihtiyaç duymuÅŸ ve bu arayışın ilk aÅŸamalarında maÄŸara alanlarında yaÅŸamış ve yerleÅŸik hayata geçmesiyle birlikte  ahÅŸap, kerpiç ve taÅŸ kullanarak yaÅŸam alanları oluÅŸturmuÅŸ ve bu alanların iç bölümlerinde ihtiyaçlarını karşılayacak ÅŸekilde düzenlemiÅŸ ve oluÅŸturmuÅŸtur. Ä°nsanın sürekli geliÅŸen bir canlı varlık olduÄŸu gerçeÄŸi doÄŸal olarak, yaÅŸamış olduÄŸu alanlara da yansımış ve ilk baÅŸlarda karşımıza sadece barınma alanı olarak çıkan maÄŸara ve yapılar sonrasında ihtiyaçların ve geliÅŸmenin paralelinde daha geniÅŸ ve tekniÄŸin kullanıldığı yapılara dönüÅŸmüÅŸtür. Bu dönüÅŸümle birlikte yapıların bölümlerinde artma ve insanların statülerini gösteren duvarlara ve yerlere yapılan süslemeler mozaik çalışmalar muhtelif yerlere yapılan  heykeller, yapılara girerek estetik bir algıyı da bünyesine katmıştır. Yapılar bu ÅŸekilde sadece konaklama ve barınma alanı olmaktan çıkıp estetik ve rahat yaÅŸam alanları olmanın dışında yukarıda da belirtiÄŸimiz üzere toplumdaki statünün de bir göstergesi olma yoluna gitmiÅŸtir. Bu süreçte yapıların dışındaki estetik algının sadece yapının dışında kalması beklenemezdi ve bu estetik algı  yapıların iç alanlarına da yansıdı. Ve iç alanları dizayn süreci dünde bu günde geçerliliÄŸini korumaktadır. Bu gün toplumun daha geniÅŸ bir kesiminin  yaÅŸam alanlarını hoÅŸ ve mutlu vakit geçirebilecekleri bir alana dönüÅŸtürme çabası iç mimarlık alanının geliÅŸmesini ve tasarım mekanların artmasına ve bu alanda hizmet vermeye çalışan tasarım ofis ve firmaların artmasına ve bunun paralelinde iç mimarlık eÄŸitimi almış bireylere ve tasarımlara  ihtiyaç duymuÅŸtur  ve bunun neticesinde akademik eÄŸitim vermek amacıyla bu bölümler açılmıştır.   

 

Güzel Sanatlar Fakülteleri Ä°ç Mimarlık Bölümüne Hazırlık sürecinde Ä°ç Mimarlık Bölümüne nasıl hazırlanmalıyız?  Sorusuna gelecek olursak bunları ÅŸu baÅŸlıklar altında toplayabiliriz;

  • Kompozisyon temel elemanları

Biçim

Ritim

Armoni

Kontrast

Perspektif

Doku

Denge

Ton

  • Obje Çizimleri
  • Natürmort Çizimleri 
  • Ä°nsan anatomisini tanımaya yönelik çalışmalar
  • Mekanı tanımaya yönelik etüd ve çalışmalar

Olarak sıralayabiliriz.

Bu çalışmalara baÅŸlamadan önce temin etmeniz gereken malzemeler ÅŸu ÅŸekildedir. 

1 Adet 50x70 cm Resim Dosyası

1 Adet 50x70 cm Duralit

1 Adet Silgi

1 Adet Hamur Silgi

1Adet Maket Bıçağı (GeniÅŸ)

2 Adet Mandal (kıskaç) (orta ve küçük boy olabilir)

1 Top 50x70 cm Resim Kağıdı (100 adet )

2’ÅŸer adet 2B-3B-5B Kalem

1 Adet Sınav Eskiz Kalemi (Yassı Uçlu)

1 Adet Portmin Kalem Faber- Castel (TK 4600)

1 Adet Portmin Kalem Faber-Castel  (TK 9400)

1 Adet  (0,9 /1.0) Faber- Castel Uçlu Kalem (TK FINE VARIO I) (Ä°steÄŸe BaÄŸlı 0,5-0,7 Uçlu Kalemlerde alınabilir)

NOT: Atölyede çalışma sürecinin ilk günlerinde örnek anlatımlar ve buna baÄŸlı tekrarlardan dolayı kağıt sarfiyatı fazla olmaktadır. Bu yüzden ilk günlerde çalışma düzeninizin aksamaması adına dosyanız da 15-20 kağıdın olması gerekmektedir.

Ä°ç Mimarlık Bölümüne Hazırlık sürecinde ilk bilinmesi gereken sınavların Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavları ve bölüm sınavlarının nasıl yapıldığı ve konu ve konu alanlarına baÄŸlı olarak nelerin çalışılması ve gireceÄŸiniz okulun, okulların sınavlarındaki kağıt ebatlarını ve sınav süresini  bilmektir. Ä°ç Mimarlık Sınavları genellikle iki aÅŸamadan oluÅŸmaktadır.

Bunlar ;

1- Aşama : Eleme sınavı

2- AÅŸama : Bölüm Sınavı

Birinci aÅŸama sınavı ortak olduÄŸundan bu sınavlarda ağırlıklı olarak fiÄŸür ve fiÄŸür mekan iliÅŸkisine dayalı soru örnekleri karşımıza çıkmaktadır.

Ä°kinci aÅŸamada ise bölüm sınavına baÄŸlı olarak bir mekanın kağıt yüzeyine aktarma üzerine kuruludur ,  mekan ağırlıklıdır.

Bu verdiÄŸimiz örnekler aslında çalışma planımızın da  alt yapısını ve çalışmamız gereken unsurları bize anlatmaktadır.

Bunlar biraz önce yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız gibi ;

1-Temel perspektif eÄŸitimi

2-Obje ve objelerden oluÅŸan kompozisyonlar ( Natürmort ) – (Tek obje detay çizimleri )

3- Ä°nsan anatomisini tanımaya yönelik ustalardan kopya ve detay çalışmaları

4- Mekanı tanımaya yönelik farklı yaÅŸam alanlarından etütler

Olarak sıralayabiliriz.

  Ä°ç Mimarlık Bölümüne hazırlanan öÄŸrencilerin perspektif bilgisine hakim olmaları tek ve iki kaçışlı perspektif bilgisine dayalı bir alanı görmeksizin hayalden detaylı bir ÅŸekilde çizebilmeleri ve çizebilme becerisine sahip olmaları son derece önemlidir. Ve bu çalışmalarda çizgilerinin cetvelle atılmış gibi temiz ve doÄŸru olması sınavlarda baÅŸarılı olmanın en önemli koÅŸullarının başında gelmektedir. Bu anlamda çizgi çalışmaları önemlidir. Bunun dışında fiÄŸiur ve kıyafetlerine yönelik kumaÅŸ ve kıvrım yapılarının gerçeÄŸe en yakın ÅŸekilde aktarılabilmesi önemlidir. Bu anlamda Resim Kursu ve Resim Kursu Bursa dendiÄŸinde akıllara gelen Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursun anlamında  Bursa’nın En BaÅŸarılı Güzel Sanatlara Hazırlık ve Resim Kursu olan Giotto Akademi Sanat Resim Atölyemiz Güzel Sanatlara Hazırlık Resim Kursumuzda alacağınız, Akademik EÄŸitim ve profesyonel  destek ve eÄŸitim baÅŸarıya en kısa ve kolay yoldan ulaÅŸmanızı ve istediÄŸiniz bölüm ve bölümlere girmenizi saÄŸlayacaktır.

 

PaylaЕџ :