

> Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültelerine Hazırlık Kursları
> Güzel Sanatlar Liselerine Hazırlık Kursları
ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ

24 Mart 2019 / Pazar
ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMI BÖLÜMÜ SINAVLARINA HAZIRLIK SÜRECİ
İnsanoğlunun dünden bugüne olan varlık süreci sürekli ilerleme, gelişme var olanı iyileştirme üzerine kuruludur. İnsanın daha iyi ve güzeli arama çabası sanatta, ürettiği objelerde, mimari ve mekanlar da günlük yaşamında kullandığı objelerde kendisini göstermiş daha güzele ve işlevsel olanı oluşturmaya yönelik bu çaba tasarım sürecinin oluşmasına sebep olmuştur. Günümüzde seri üretim parçaların tasarlanması estetik ve kullanışlılık gibi unsurları beraberinde getirmiştir. Ürettiği eşyaları bu noktadan hareketle tasarlama ve oluşturma yoluna gitmiştir. Bu oluşturma süreci muhakkak ki tasarımcılara ihtiyaç duymuş ve tasarım kabiliyeti ve estetik algıya sahip bireylere ihtiyaç duymuş ve bu kapsamda endüstri ürünleri bölümü gibi bir alanın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu durum akademik bir disiplinle tasarımcıların yetişmesi ve gelişmesi adına kurulmuş bir alandır. Bu bölümde okuyan öğrencilere kazandırılmaya çalışılan genel beceri ise ;
- Estetik algı
- Yaratıcılık
- Form
- Ergonomi
- Ürün Geliştirme
- Yeni Çözüm Önerileri Geliştirebilme Becerisi Kazandırma ( iyileştirme )
- Ürün öncesi model oluşturma
Gibi sıralayabiliriz.
Bu sürecin ana amacı aynı zamanda öğrencilerin çalışabilecekleri özel tasarım yapan firma yada seri üretim yapan firmaların ihtiyaçları doğrultusunda öğrencileri hazırlamak ve üretim alanında ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olmalarını sağlamaktır.
Endüstri Ürünleri Bölümüne Hazırlık sürecine değinmeden önce gerekli malzeme listesini verelim.
Çalışmalara başlamadan önce temin etmeniz gereken malzemeler şu şekildedir :
1 Adet 50x70 cm Resim Dosyası
1 Adet 50x70 cm Duralit
1 Adet Silgi
1 Adet Hamur Silgi
1Adet Maket Bıçağı (Geniş)
2 Adet Mandal (kıskaç) (orta ve küçük boy olabilir)
1 Top 50x70 cm Resim Kağıdı (100 adet )
2’şer adet 2B-3B-5B Kalem
1 Adet Sınav Eskiz Kalemi (Yassı Uçlu)
1 Adet Portmin Kalem Faber- Castel (TK 4600)
1 Adet Portmin Kalem Faber-Castel (TK 9400)
1 Adet (0,9 /1.0) Faber- Castel Uçlu Kalem (TK FINE VARIO I) (İsteğe Bağlı 0,5-0,7 Uçlu Kalemlerde alınabilir)
NOT: Atölyede çalışma sürecinin ilk günlerinde örnek anlatımlar ve buna bağlı tekrarlardan dolayı kağıt sarfiyatı fazla olmaktadır. Bu yüzden ilk günlerde çalışma düzeninizin aksamaması adına dosyanız da 15-20 kağıdın olması gerekmektedir.
Endüstri Ürünleri bölümüne hazırlık sürecimde ilk bilinmesi gereken sınavların nasıl yapıldığı ve nelerin çalışılması ve gireceğiniz okulun sınavlarındaki kağıt ebatlarını ve sınav süresini bilmektir. Endüstri Ürünleri sınavları genellikle iki aşamadan oluşmaktadır.
Bunlar ;
1- Aşama : Eleme sınavı
2- Aşama : Bölüm Sınavı
3- Aşama : Mulakat Dosya Değerlendirme (MARMARA GSF )
Birinci aşama sınavı ortak olduğundan bu sınavlarda ağırlıklı olarak fiğür ve fiğür mekan ilişkisine dayalı soru örnekleri karşımıza çıkmaktadır.
İkinci aşamada ise bölüm sınavına bağlı olarak bir bir objenin yada aracın meken içinde yada yalnız kendisini kağıt yüzeyine aktarma üzerine kuruludur ve genellikle obje ağırlıklıdır.
Bu verdiğimiz örnekler aslında çalışma planımızın da alt yapısını ve çalışmamız gereken unsurları bize anlatmaktadır.
Bunlar biraz önce yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız gibi ;
1-Temel perspektif eğitimi
2-Obje ve objelerden oluşan kompozisyonlar ( Natürmort ) – (Tek obje detay çizimleri )
3- İnsan anatomisini tanımaya yönelik ustalardan kopya ve detay çalışmaları
4- Obje ve Mekanı tanımaya yönelik farklı yaşam alanlarından ve objelerden etütler
5- Elle ilişkilendirmeye yönelik etütler
Olarak sıralayabiliriz.
Endüstri Ürünleri bölümüne hazırlanan öğrencilerin perspektif bilgisine hakim olmaları tek ve iki kaçışlı perspektif bilgisine dayalı bir alanı yada objeyi görmeksizin hayalden detaylı bir şekilde çizebilmeleri ve çizebilme becerisine sahip olmaları son derece önemlidir. Ve bu çalışmalarda çizgilerinin cetvelle atılmış gibi temiz ve doğru olması sınavlarda başarılı olmanın en önemli koşulların başında gelmektedir.Bunun dışında yukarıda da ifade ettiğimiz üzere elle ilişkilendirmeye yönelik çalışmalar da son derece önemlidir. Bu anlamda çizgi çalışmaları ,birinci aşamaya yönelik fiğür ve kıyafetlerine yönelik kumaş ve kıvrım yapılarının çalışılması , gerçeğe en yakın şekilde aktarılabilmesi önemlidir. Bu anlamda resim kursu olan resim atölyemiz Giotto Akademi Sanat güzel sanatlara hazırlık kursumuzda alacağınız eğitim ve profesyönel yardım başarıya en kısa ve kolay yoldan ulaşmanızı sağlayacaktır.