ANİMASYON BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

 ANİMASYON BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ
  • 24 Mart 2019 / Pazar

ANİMASYON BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECİ

ANÄ°MASYON SANATI VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTELERÄ° ANÄ°MASYON BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

Animasyon bir konu ya da bir hareketin oluÅŸturulan birkaç karenin arka arkaya hızlı bir ÅŸekilde hareket ettirilmesiyle elde edilen görüntü olarak tanımlayabiliriz. Ä°lk animasyonlarda istenilen hareketin her aÅŸaması kagıtlara çizilmesi ve bunların hareketlendirilmesi sonucunda elde ediliyordu. Bu süreç muhakkak ki meÅŸakkatli ve uzun bir süreyi aynı zamanda bir çizim ekibini gerektiriyordu. Bu sürecin ilk aÅŸaması önce ana karakteri yaratma ve bunun yan karakterlerini oluÅŸturma sürecini kapsamaktaydı. Günümüz teknolojisiyle geçmiÅŸte yapılan animasyon çalışmalar arasında zaman bakımından ciddi farklar bulunmaktadır. Bu aynı zamanda yetiÅŸmiÅŸ insan gücü anlamında da önemlidir.

Biraz önce deÄŸindiÄŸimiz farklar ise;

1-Çizim süresi

2-Yapılan Animasyon filmin kalitesi

Olarak sıralayabiliriz.

 

GeliÅŸen teknoloji Bilgisayarların yardımıyla daha az zamanda daha kaliteli iÅŸler oluÅŸturmaya olanak saÄŸlamıştır. Fakat bu noktada el çiziminin önemi ve gerekliliÄŸi asla yabana atılmamalı ve unutulmaması gereken bir durum ve gerçekliktir. Günümüzde Animatörler 3 D Animasyonları oluÅŸtururken bilgisayar teknolojisi, özel yazılımlar ve üç boyutlu vektörler kullanarak hareketli görüntüler elde ederler. Bu süreçte üç boyutlu modelleme önemlidir, bunun sonrasında devreye renklendirme ve doku oluÅŸturma süreci girmektedir.

 Günümüzde 3 D teknolojisinin ve Animasyonların kullanıldığı alanlar ise ÅŸu ÅŸekilde karşımıza çıkmaktadır.

1-Mimari ve YaÅŸam Alanlarının GörselleÅŸtirilmesi ve Sunumlarında

2-Medikal Sunumlarda

3-Tıp Fakültelerinde Ä°nsan Anatomisi ve Bedenin Farklı Organlarının üç boyutlu ve gerçeÄŸe en yakın haliyle görselleÅŸtirip bu derslerdeki anlatımlarda

4-Günümüzde Yapılan sinema ve animasyon filmlerde

        ANÄ°MASYON BÖLÜMÜNE HAZIRLIK SÜRECÄ°

Animasyon bölümü Yetenek Sınavlarına Hazırlık sürecine gelecek olursak. Animasyon Bölümü Yetenek Sınavlarında ağırlıklı olarak figürlü kompozisyonlar bir konu çerçevesinde sorulmaktadır. Güzel Sanatlar Fakülteleri tarafından düzenlenen yetenek sınavları her üniversiteye göre farklılık gösterse de temelde aynı özellikleri taşımaktadır.

Bu Farkları Şu Şekilde Sıralayabiliriz

1-Sınav Tarihleri

2-Sınav AÅŸamaları ( Genel kültür Testi ve Mülakat Dosya DeÄŸerlendirme gibi )

3-Sınav Süreleri

4-Sınav Kağıt Ebatları gibi

Yapılan bu sınavlarda farklılık gösterse de bu sınavlarda ağırlıklı olarak bellek ‘’ Ä°mgesel ‘’ konular sorulmaktadır. Fakat bu sınavların birinde ( Eleme Sınavı Olabilir ) model çıkma durumu söz konusudur. Bu bilgiden hareketle Animasyon Bölümü’ne Hazırlık Resim Kursu sürecinde Canlı model ve nü model çalışmaları yapmanız ve bu çalışmalara ağırlık vermeniz Resim Kursu sürecinde anatomiyi tanıma adına doÄŸru olacaktır. Anatomiyi tanıma süreci beraberinde Resim Kursu, Güzel Sanatlara Hazırlık sürecinizde yapacağınız hayalden hareketli ve dinamik figür çalışma ve etütleri Güzel Sanatlar Fakülteleri Hazırlık bölüm sınavları hazırlık sürecinize olumlu katkılar saÄŸlayacaktır. Ve bu durum çizim kalitenizi artıracak ve tekniÄŸinizin oluÅŸmasını saÄŸlayacaktır.  Åžu unutulmamalıdır ki biraz önce belirtiÄŸimiz gibi animasyon bölümüne sınavlarına girecek aday öÄŸrencilerin en baÅŸta insan anatomisi ve buna baÄŸlı olarak efektif ve dinamik baden hareketlerini oluÅŸturdukları ya da tek figür olarak çalıştıkları kağıt alanına figürleri, hareketleri oluÅŸtururken kuÅŸkuya yer bırakmayacak bir etki ve doÄŸrulukla yaptıkları figürleri kağıtlarına aktarmaları çok önemli ve hayatidir. Bununla birlikte Resim Kursu sürecinizde yaptığınız çalışmalarda mekan asla göz ardı edilmemeli mekana yönelik çalışmalar derinlik etkisini de kapsayacak ÅŸekilde yapılmalı ve kompozisyonlarımızda figürle birlikte var olmalıdır. Bu noktada farklı derinlik ve kadraj açılarını da etüt etmek önemlidir. Resim Kursu Atölye sürecinde yapılan çalışmalar kurgusal kompozisyonlarınızı oluÅŸtururken belirlediÄŸiniz konuyu kağıdın tüm alanını yüzeyini kaplayacak ÅŸekilde oluÅŸturabileceÄŸiniz gibi kâğıdınızı ‘’ storybord ‘’ ÅŸeklinde 3 – 4 – 5 kareye bölerek farklı kadraj alanları oluÅŸturarak da çizebilirsiniz. Daha önceki sınav süreçlerinde bu anlamda soruların çıktığı bilinmektedir. Fakat son yıllarda bu yerini tek bir kadraja kareye bırakmıştır.

Bu anlamda konuyu toparlayacak ve Güzel Sanatlar Fakültelerine Hazırlık ve Animasyon Bölümüne Hazırlık süreci aÅŸamalarını maddeleyecek olursak;

1-Bol bol insan anatomisi çalışılmalı

2-Farklı efektif hareketlere ağırlık verilmeli

3-Farklı kadraj acıları ve derinlik etütleri yapılmalı

4-Mekan çalışmaları ve perspektif bilgisine hakim olunmalı

5-Karakter yaratmaya yönelik çalışmalar yapılmalı

6-Genel kültür testine yönelik hazırlık ve okumalar yapılmalıdır

Bu anlamda hazırlık süreciniz noktasında yukarıda belirtiÄŸimiz unsurların üzerine gitmeniz ve çalışma sürecinizi, çalışmalarınızı bu yönde oluÅŸturmanız, Yetenek sınavlarına ve gireceÄŸiniz bölüme hazır olma noktasında hazırlık sürecinizde gerekli bilgi ve beceriyi kazanmanızı saÄŸlayacaktır. Bu noktada Resim Kursu Bursa dendiÄŸinde akıllara gelen Güzel Sanatlara Hazırlık atölyemiz Giotto Akademi Sanattan alacağınız eÄŸitim sınavlarda baÅŸarılı olmanız noktasında yeterli olacaktır.

 

 

ANÄ°MASYON BÖLÜMÜ Ä°Åž Ä°MKAN VE OLANAKLARI

1-Serbest Karakter Tasarımcısı olarak çalışabilirsiniz.

2-Özel Tasarım Kurumlarında Dijital Sanatçı veya Tasarımcı olarak çalışabilirsiniz.

3-Akademik eÄŸitiminize devam edip üniversitelerde akademisyen olabilirsiniz.

4-Reklam, Grafik Tasarımcısı olarak çalışabilirsiniz.

5-Özel Tasarım Kurumlarında Sanat Danışmanı olabilirsiniz.

 

PaylaЕџ :